Met Paulus op reis
 
PaulusKamp2019

 
 Post van Paulus' kamp 
6/6: We gaan op reis, we gaan op missie! 
 
Lieve allemaal! 
Wat ontzettend jammer dat het kamp nu voorbij is! Maar vandaag was wel een hele fijne afsluiting van een super-mega-ontzettend-keigave kampweek! 
Vanmorgen werden de kinderen gewekt en konden ze direct hun spulletjes inpakken en wegzetten in de bagagezaal. Na ontbijt, corvee en vrije tijd was er de laatste lofprijzing in de kapel met aansluitend de laatste samenkomst in de deelgroepen. Vandaag gaan we weer naar huis, we gaan op reis en als we voor Jezus kiezen, ook op missie! 
De laatste voorbereidingen voor de musical en de ontvangst van de ouders werden hierna getroffen en toen ineens was het zo ver: het oord stroomde vol met 'ophalers'.. Wat een fijn weerzien! Tijdens de kampweek gaan we de kinderen zo goed kennen en waarderen, dat het heel erg leuk is om te zien bij welke ouders ze ook al weer horen, dat vergeet je soms gewoon in het kamp-tumult...😉 
Het brood dat vanmorgen door de kinderen gesmeerd was en de gisteren gebakken koekjes werden uitgedeeld. Er was nu tijd voor gesprekjes, zo mooi om even te kunnen vertellen hoe de week was en hoe we genoten hebben, met deze aan ons toevertrouwde kostbare schatjes.
Na deze picknick was het tijd voor de musical.  Het was van tevoren even spannend natuurlijk. Er was niet heel veel tijd om te repeteren tussen al het spelen door, dus is het, net als in voorgaande jaren, toch een klein wonder: hoe mooi en hoe goed zo'n musical altijd neergezet wordt. Ze waren zo goed verkleed, ze konden zo goed mee zingen en (op een enkele heerlijke blooper na) wisten zo goed hun tekst: de samenwerking tussen leiding en kinderen spatte weer van het toneel af! Zelfs een paar opa's en oma's kwamen even een kijkje nemen..
En dan is het ècht voorbij! We mogen terug kijken op een heel bijzonder geslaagd zomerkamp. Nu moeten we helaas weer een heel jaar wachten op het volgende zomerkamp: 18 t/m 23 juli 2020
MAAR: de leiding ziet de kinderen met hun HELE GEZIN heel erg graag terug op het herfstweekend: 18-19&20 oktober 2019, zodat jullie allemaal zo'n bijzondere kamp-ervaring kunnen meemaken..
Want eerlijk gezegd, hoe goed ik ook mijn best doe, het is eigenlijk niet te omschrijven hoe fantastisch wij het met elkaar hebben. Hoe we individueel en mèt elkaar groeien in onze band met God. De kleine wondertjes die we ervaren, de mooie verlangens die in hartjes en harten ontstaan, de vriendschappen, verbroedering, het helemaal jezelf mogen zijn, maar jezelf bijvoorbeeld ook helemaal kunnen verliezen in sport en spel.. Letterlijk als een kind alles los kunnen laten en vertrouwen dat er voor je gezorgd wordt, door mensen die om je geven, door de goedheid van onze Vader.
TOT GAUW LIEVE ALLEMAAL, JULLIE ZIJN WELKOM!
 
We gaan op reis! 
We gaan op missie! 
We gaan met Paulus mee. 
We trekken door het land en we varen over zee. 
Er is goed nieuws over Jezus, 
Dat Hij verrezen is 
En dat doe in hem te geloven 
Er eeuwig leven is. 
(refr. Kamplied)
 
Deze blogjes over het zomerkamp zijn geschreven door Rozemarijn Holwerda.
 Post van Paulus' kamp 
5/6: Vandaag is een nieuw begin! 
 
Lieve allemaal! 
Wat gaat het toch ontzettend snel voorbij, zo'n kampweek! Vandaag was alweer de laatste hele dag en we willen nog zo veel spelen en delen met elkaar.. 
's Ochtends bij het ontbijt was er een verrassing voor Bart en Rini.. Deze Eindhovense vrienden zijn inmiddels al een heuse voetbal-legende binnen het zomerkamp. Ze zijn ieder vrij moment op het voetbalveld te vinden, waar ze met de jongens en meisjes die willen, heel wat af ballen en ze slimme trucjes leren.. Ze zijn ook fervent PSV-fan en waren vorig jaar op zomerkamp een weddenschap aangegaan met Ajax-aanhanger Wieger.. als een van de twee clubs kampioen zou worden, zou de tegenpartij één hele zomerkampdag het shirt van de winnaar dragen.. Wieger had dus twee Ajax shirts voor Bart en Rini meegebracht. Wat hebben de kinderen hier een enorme lol om gehad!
De sketch ging vanmorgen over vergeving en hoe fijn het is om daarna een nieuw begin te hebben.. Na de sketch stelde een groepje bijzondere bezoekers zich voor: 8 priesters! Zij kwamen ons een stukje begeleiden op deze laatste dag. De kinderen kwamen weer samen in de deelgroepjes. Ze mochten voor zichzelf bedenken of ze wel eens dingen doen waar ze achteraf spijt van hebben en zo ja, of ze dit bij onze Lieve Heer zouden willen brengen. Ze konden dat ook opschrijven om als leidraad te gebruiken bij een gesprekje met een priester. In de kapel was er de mogelijkheid om stil te bidden bij het uitgestelde Allerheiligste, maar de priesters zaten op het altaar om desgewenst even te praten en/of de biecht af te nemen. Bijna alle kinderen en leiding namen een moment om een priester op te zoeken. 
Na de lunch ging een deel van de kinderen de musical oefenen en waren er diverse workshops te doen, was er onder andere volksdansen, koekjes bakken, armbandjes knopen, haren vlechten, streetdance, muziek maken en origami! Omdat we gisteren geen tijd hadden voor een watergevecht tussen de leiding en de kinderen, hebben we daarna achter op het veld nog trefbal en voetbal gespeeld, waarbij de leiding natuurlijk hartstikke dik won! 
's Avonds hebben we een heus 'Paulusfeest' gevierd! Leiding Ad en Paulette presenteerden de diverse act's van de kinderen, dat was op zichzelf al een prachtig toneelstuk. We hebben ontzettend gelachen, de kinderen werden ook getrakteerd op chips en er vielen zelfs koekjes uit de lucht!! 
Na de allerlaatste, indrukwekkende, gezamenlijke dagafsluiting in de kapel, bleef het natuurlijk nog een poosje gezellig rumoerig op de kamers. De kinderen zijn inmiddels echte vrienden en vriendinnen en op deze laatste avond moest er natuurlijk nog wel héél veel befluister-giechelt worden.. Met een grote glimlach sloten we de dag af.. 
 
Ja, ik vertrouw op U. 
Ja, ik hou van U. 
Bescherm mij, vergeef mij 
En red mij, oh Heer! 
Ik vertrouw op U.. 
Bescherm mij, vergeef mij 
en red mij, oh Heer! 
Ik houd van U! 
(refr. U bent mijn Koning)
 Post van Paulus' kamp 

4/6: We zijn nooit alleen! 

Lieve allemaal! 

Na de vaste ochtend-riedel van; wekken, sporten, ontbijt, corvee/vrije tijd, lofprijzing, sketch en drinkpauze, bespraken we het onderwerp van de dag weer in onze vertrouwde deelgroepjes. Voel jij je wel eens alleen? Weet je wie er altijd bij je is? Je bent nooit alleen! Wij zijn kinderen van de Vader, mogen Jezus ontvangen in ons hart en steun verwachten van de Heilige Geest. God is altijd bij ons, omdat Hij zo veel van ons houdt! 

Tussen de middag had ons geweldige keukenteam een culinaire verrassing als extraatje bij de broodmaaltijd: een frikandel!! Nou dat is natuurlijk wel een feest! 

Het was een heerlijke warme dag en de kinderen hadden het al een beetje bedacht: het was perfect weer om de plensmiddag te houden! We hebben ook dit jaar een heel creatief enthousiast sport en spel team dat op het veld achter het gebouw een aantal waterspellen uit had gezet. De kinderen gingen weer in hun spelgroep proberen zo veel mogelijk punten te halen. Leiding Tijmen deelde waterijsjes uit omdat hij jarig was! De kinderen speelden weer fantastisch samen, ontzettend dikke pret: de plensmiddag was zó geslaagd dat ie zelfs uit liep! 

Nadat de kinderen gedoucht hadden was er de Mis. Onze 'kampelaan' legde uit wat wij geloven dat er gebeurt tijdens de Eucharistieviering. Dat wij werkelijk mogen geloven dat Jezus bij ons is, Hij heeft het ons zelf vertelt! 

's Avonds hebben we bij het kampvuur gezamenlijk naar het spannende verhaal over de schipbreuk van Paulus mogen luisteren. Daarna mochten de junioren een kaarsje opsteken bij de Maria-grot in het bos. De senioren bleven nog even moppen tappen en liedjes zingen bij het kampvuur. Toen de kleintjes in bed gelegd werden mochten de grote kinderen een intentie bij Maria brengen. Dit is altijd een indrukwekkend moment voor de senioren. Het zag er heel mooi uit, op het pad tussen het kampvuur en de grot stonden fakkels en bij Maria heel veel theelichtjes van de jongsten. Daar mochten natuurlijk de kaarsjes van onze grote zomerkampers ook nog bij. De kinderen waren muisstil, in gebed konden ze al hun zorgen, maar ook fijne gedachten toevertrouwen aan moeder Maria. 

We hebben een heel gezegend kamp tot nu toe. We ervaren sommige gebeurtenissen zelfs als kleine wondertjes. We raken nu ook wel vermoeid, maar het is geweldig om de kinderen zo ontzettend te zien genieten, spelen en naar elkaar toe groeien, maar ook naar God! 

Want we zijn nooit alleen! 
Nooit alleen! 
Jezus is bij ons. 
Alleluia! 
Want Jezus leeft! 
Hij is de Heer. 
We prijzen hem keer op keer! 

(refr. We zijn geboeid)

Post van Paulus' kamp 
3/6: Hé Broeder, Hé Zuster! 
 
Lieve allemaal! 
Vandaag ging de sketch weer verder waar we gisteren gebleven waren. De sketch van dit jaar speelt zich af in het heden op een camping. De verhaallijn nam ons vandaag mee naar een klein ongelukje waarbij degene die niet zo populair was, de gevallene troostte. Hij vertelde desgevraagd dat hij dat ook altijd bij zijn familie doet. Tijdens de deelgroepen bespraken de kinderen deze situatie, maak je wel eens zoiets mee op school? Wie van jouw vrienden is als een broer of zus voor jou? En Jezus? Is Hij voor jou ook als een broer? 
Na een pauze vertrokken de spelgroepen te voet naar het grote bos, waar we op de verzamelplaats gingen picknicken. Vervolgens speelden we het grote bosspel, een zoektocht naar de klaar gezette spelletjes, waar weer punten mee te halen waren. Fantastisch om te zien hoe de kinderen elkaar hielpen en genoten van de leuke spellen.
De kinderen waren vandaag vrij om te kiezen of ze wel of niet bij de h. Mis wilden zijn. Je zou verwachten dat er dan misschien bijna niemand in de kapel zit. Niets is minder waar, het is ontroerend hoeveel kinderen komen deelnemen, niet alleen aanwezig zijn dus, maar ècht heel bewust mee doen, zingen, stil zijn, meebidden en bij onze Lieve Heer zijn. 
De avond was weer verdeeld in junior- en senioractiviteiten. De jongsten mochten een zoekspel in en om 'het huis' doen. De grote kinderen hebben levend Stratego gespeeld in het kleine bos.. Dit is zelfs bij sommige leiding een favoriet, dus ze hebben heerlijk gespeeld!
De leiding zet zich volledig in om het zomerkamp voor de kinderen echt een onvergetelijke ervaring te maken. Onze hoop is dat zij de liefde van God mogen voelen, dat zij vrienden maken voor het leven en zich op toekomstige moeilijke momenten mogen herinneren dat ze niet alleen zijn. Maar, het is niet te omschrijven wat wij hier als leiding mogen ontvangen! De samenwerking, het oog hebben voor elkaar en de kinderen, het is allemaal genade...
Wij zijn ècht broeders en zusters van elkaar!❤
 
Als God onze Vader is,
dan zijn wij broer en zus,
dan zijn wij familie van elkaar.
Al is de wereld nog zo groot,
wij delen met elkaar ons brood,
want wij zijn familie van elkaar!
(refr. Als God onze Vader is)
 Post van Paulus' kamp 
2/6: Wonderlijk hoe alles is gemaakt! 
 
Lieve allemaal! 
Vandaag was de eerste hele kampdag. We mochten samen de dag beginnen met ochtend-gymnastiek, ontbijt en lofprijzing. Bijzonder hoe mooi we na een halve dag al samen muziek kunnen maken voor onze Vader! 
De inleiding die volgde is ook dagelijks terugkerend. We keken naar een sketch, die we na een korte pauze als leidraad gebruiken tijdens onze deelgroepen. De kinderen zijn ingedeeld in groepjes op leeftijd en tijdens het kamp komen we een aantal keer samen. Het thema van vandaag was: 'Wonderlijk hoe alles is gemaakt!' Gamaliël (de leraar van de kleine Paulus) liet zijn leerling zich verwonderen over alles om hem heen. Zo proberen wij ook om onze 'zomerkampkinderen' deze week dóór de schepping, de liefde van God te laten zien! Zijzelf zijn zó mooi geschapen, uniek, met een eigen talent. De kinderen mochten in hun eigen groepje vertellen waar ze goed in zijn, maar ook iets waarvan ze denken, dat ze er niet zo goed in zijn. 
Na de broodmaaltijd, corvee en vrije tijd, (een aantal kinderen begon enthousiast te kleuren in het kampboekje voor de kleurwedstrijd!) kwamen we voor het eerst in onze spelgroep samen. De kinderen kregen een T-shirt in de kleur van hun eigen spelgroep. Het middagspel vond plaats om het gebouw heen en was 'levend ganzenbord'. Met dit spel waren punten te verdienen en de kinderen mede daardoor super fanatiek! Ze zitten goed gemixt qua leeftijd en ze moesten dus even uitvinden hoe ze elkaar kunnen helpen om samen zoveel mogelijk punten te scoren, maar natuurlijk zijn onze toppers daar 'keigoed' in! 
Vanwege de zondag, vierden we gezamenlijk de h. Mis. Super schattig: een aantal kinderen trok van tevoren snel even het zondagse goed aan! 
De junioren mochten na het avondeten op het veld een smokkelspel spelen en de senioren in het kleine bos een iets langere en moeilijkere versie. Ook de dagsluiting in de kapel was vandaag gescheiden, de kleinsten konden zo nèt even iets eerder de zo nodige rust in.. 
Het was een heel mooie dag, waarin duidelijk te zien hoe snel de kinderen (en de leiding) helemaal aan elkaar wennen, we kijken uit naar morgen!!
 
Kijk eens naar de bergen, 
Naar de zon en naar de maan. 
Hoe alles is geschapen, 
Kijk hoe God dat heeft gedaan! 
De bloemen en de vogels, 
de vissen in de zee. 
Wat een overvloed aan leven.. 
Wat een pracht! 
Het is niet te geloven, 
Als je kijkt met je hart, 
Wonderlijk hoe alles is bedacht! 
(refr. Kijk eens! uit de musical)
 Post van Paulus' kamp 
1/6 Aankomst & Musical
 
Lieve allemaal,
Het is in volle gang!
Zaterdag de 27e was de aftrap van zomerkamp 2019! 
Na veel voorbereiding en voorpret, mocht de leiding de kinderen dan eindelijk verwelkomen. Dit jaar staat in het teken van het bijzondere leven van Saulus van Tarsus, beter bekend als Paulus. Hij vervolgde de eerste christenen, maar kwam tot bekering en evangelist Lucas schreef zijn verhaal op. Wij willen deze liefdevolle boodschap deze week met de kinderen delen.
Na de aankomst, introductie en het uitzwaaien van de ouders, hebben de kinderen geluisterd naar de kampregels. De voornamelijkste regel: 'Zorg dat de ander een leuk kamp heeft!’
Als iedereen dat namelijk doet, dan heeft iedereen het op het kamp goed! 
In het Atrium was er na het avondeten een kennismakingsspel. De kinderen mochten zelf in een kring op alfabetische volgorde gaan staan, zodat ze elkaars namen konden ontdekk
en.
Aansluitend was er in de bovenzaal de musical over Paulus, gespeeld door de voltallige leiding. Met veel enthousiasme werd de musical ontvangen door ons voorbeeldige publiek. De kinderen hebben genoten!
De dagafsluiting was in de kapel. Zo fijn om te zien hoe de kinderen op hun gemak zijn op deze plek en met elkaar, zodat ze rustig konden gaan slapen na de zegen van de kamppastoor.
Het was een fantastische eerste dag, we hebben ontzettend veel zin in morgen!!!
 
Bekijk hier onze foto’s!
 
Hé broeder, hé hé zuster,
We zijn één familie als we samen zijn! 
Wat een vreugde, Wat een feest! 
Verbonden door de heilige Geest! 
(refr. Hé broeder, hé hé zuster! Lied uit de musical)

Gegroet jongens en meisjes,


Dit zomerkamp gaan we op reis met Paulus. Met hem gaan we veel mooie en spannende avonturen beleven! Vol vuur en vol liefde struint Paulus stad en land af om te vertellen dat Jezus leeft. Maar daar zit niet iedereen op te wachten. Integendeel! ’Wie denkt die Paulus wel wie hij is? Wie gelooft zulke onzin?’

Maar niets houdt hem tegen! Hij wordt geboeid, maar het boeit hem niet! Hij moet zitten, maar hij zit er niet mee! Hij wordt gekleineerd, maar hij is niet klein te krijgen! Hij wordt geslagen, maar dat maakt hem geen klap uit!

De boodschap van liefde en vrede moet vertelt worden! Zelfs vanuit de gevangenis stuurt hij brieven om mensen te bemoedigen. En die brieven… die hebben wij!

Veel mensen veranderen totaal door wat Paulus vertelt. Maar eens was dat heel anders. Paulus is zelf totaal veranderd! Hij heette eerst Saulus en alle christenen waren bang voor hem. Wat is er dan met hem gebeurd? Waarom is hij zo veranderd?

Op het zomerkamp zullen we het gaan zien. Je zult je ogen niet geloven!

Ga mee op reis, het avontuur wacht op ons!

Graag tot ziens op het zomerkamp, namens het hele team, 

Anja Vergouwen 

 

Klembord01

 

  

 

 

 

©2019 Emmanuel Zomerkamp

 

 

Like het Emmanuel-zomerkamp op facebook!

Bestelformulier

De cd met liedjes van het zomerkamp voor slechts €2,50-. Dit en meer op het bestelformulier

bestellen