Meldpunt

Wat te doen bij MISBRUIK?

Als u het slachtoffer bent geworden van seksueel geweld (aanraking, aanranding, verkrachting, enz.), machts- of gewetensmisbruik, in het kader van activiteiten georganiseerd door de Gemeenschap Emmanuel, moedigen wij u aan contact op te nemen met mensen die naar u kunnen luisteren en u kunnen helpen. Hiervoor kunt u contact opnemen met een van de vertrouwenspersonen. 

U kunt contact opnemen met:

  • De heer T. Koot, externe vertrouwenspersoon 
    Koot Advies – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-27393669
  • Mevrouw G. Fleuren, interne vertrouwenspersoon
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat doen wij om misbruik te voorkomen?

Om misbruik te voorkomen is een gedragscode van kracht in de Gemeenschap Emmanuel. 
In deze gedragscode wordt beschreven welke standaard geldt in de omgang met elkaar. 

Binnen de gemeenschap Emmanuel in Nederland is een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanwezig die het bestuur adviseert ten aanzien van de preventieve maatregelen (in het bijzonder VOG, gedragscode en richtlijnen) en die toeziet op de correcte uitvoering hiervan. Deze commissie is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er is een klachtenregeling opgesteld voor alle personen die op enig moment grensoverschrijdend gedrag ervaren in het kader van de Gemeenschap Emmanuel en door haar georganiseerde activiteiten. 
2 vertrouwenspersonen, een interne en een externe vertrouwenspersoon, zijn aangesteld om een luisterend oor te bieden en informatie te geven over de stappen die waar nodig gezet kunnen worden. Iedere vertrouwenspersoon heeft een geheimhoudingsplicht.

De Gemeenschap Emmanuel is door het Vaticaan erkend als internationale publieke vereniging van gelovigen binnen de Katholieke Kerk. 
De R.K. Kerkprovincie in Nederland heeft een Gedragscode Pastoraat vastgesteld en is bereikbaar via een meldpunt. U kunt er terecht met vragen, signalen of klachten over grensoverschrijdend gedrag binnen de Rooms-Katholieke Kerk. 

Ieder slachtoffer heeft ook het recht om het geweld waar hij of zij onder lijdt onder de aandacht van het rechtssysteem te brengen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de politie om een klacht in te dienen. Bovendien kunt u ook op deze wijze ondersteuning krijgen van professionals die naar u kunnen luisteren en u kunnen helpen.

 

Contact

Inschrijven nieuwsbrief